Op de website van Tibor staat een geweldig stappenplan om jezelf te ontwikkelen en in dit artikel ga ik in op de 3 stappen van persoonlijke ontwikkeling en hoe je dat praktisch kan aanpakken. Het begint zoals altijd bij jezelf natuurlijk. Een goede analyse van jezelf is net zo belangrijk als alle andere stappen. Iedereen heeft krachten en zwaktes en je moet je krachten benadrukken en je zwaktes vermijden of verhullen. Bijvoorbeeld. Ikzelf kan op zich best wel goed ontwerpen maar ik moet in de perfecte mood zijn om dat daadwerkelijk te kunnen. Dus ik doe het volgende. Ik ga op tijd naar bed om mijn stemming perfect te krijgen en zorg ervoor dat ik weet waar ik aan toe ben elke dag zodat ik niet onaangenaam verrast wordt. Dus de eerste stap is jezelf kennen.

Echte leerdoelen voor je persoonlijke ontwikkeling

Bij veel mensen is persoonlijke ontwikkeling een moeilijk concept en de succesvolle mensen helpen hier niet in mee. In deze wereld worden twee manieren van leren aangehouden. Die van theoretisch dingen begrijpen en het gewoon doen in de praktijk. Deze twee uitersten hebben hun kwaliteiten maar echt leren (vooral op emotioneel niveau) doe je door ze te combineren. Maar hoe doe je dat dan? Je doet twee dingen. Je verduidelijkt voor jezelf wat je wilt kunnen en elke keer dat je in de praktijk datgene probeert, voer je de handeling uit met de intentie om er ook van te leren. Deze insteek is een cruciaal verschil. Een band plakken leer je na een paar keer wel. Maar als je tijdens het band plakken elke stap analyseert en begrijpt dan leer je het misschien wel in één keer.

Maak een plan

Dit is de laatste stap en het lijkt misschien op de eerste twee stappen maar wederom gaat het erom dat je er bewust mee omgaat. Mensen zijn in staat om op wonderbaarlijke wijze te denken over problemen maar wat veel mensen ontgaat tegenwoordig is dat het denken niet automatisch gaat. Je moet je bewustzijn daadwerkelijk erop richten. Dus je maakt een plan waarin je elk onderdeel begrijpt en kunt verantwoorden. Voeg deadlines toe die passen bij jou en het plan moet bestaan uit dingen die jou verbeteren als persoon. Door er bewust mee om te gaan zul je beter ingesteld zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *